Agility

Agility är en sport som går ut på att styra sin hund genom en hinderbana i rätt ordning, med så få fel som möjligt, och så snabb tid som möjligt. Det är en underbar känsla när hund och förare jobbar tillsammans i perfekt harmoni genom banan, och det är den känslan som inbitna agilityutövare lever för. Dessutom är det ett perfekt sätt att aktivera hunden, och göra något kul tillsammans som stärker banden mellan er.

Fart, Glädje & Kontroll

Fart, Glädje och Kontroll är de tre hörnstenarna för att lyckas bra inom agility – men viktigast av de tre är glädjen. Har man bara en positiv anda, så kommer hundarna i regel att älska agility, och då kommer oftast farten och samarbetet automatiskt. Exempelvis finns där inget som heter ”Nej” på agilityplanen. Blir det fel, så berömmer man dem för att de i varje fall försökte, och tar om tills det blir rätt – och då berömmer man ännu mer!

Handling (Hur du styr hunden)

Trodde du att det svåraste i agility var att lära hunden hur hindren ska utföras? Det är den lätta biten! Att lära hunden hur hindren ska tas klarar man till stor del av på de första två kurserna. Men att lära sig styra hunden – det tar en livstid. Hundarna är otroligt duktiga på att fånga upp minsta lilla signal som vi sänder ut exempelvis genom vår position på banan, i vilken riktning vi springer, hur axlarna är vinklade, hur nära kroppen vi håller armarna, var vi tittar, var fötterna är riktade, vad vi säger, och mycket mycket mer. Alla dessa signaler har vi till vårt förfogande när vi ska styra hundarna genom banan, men just p.g.a. de oändliga möjligheterna, är den största utmaningen i agility att klura ut hur man själv ska röra sig för att ge hunden rätt signaler. Dessutom finns där inte ett sätt som är rätt, utan varje hund har sina egna speciella förutsättningar, och vår styrning måste därför anpassas efter det.

Hur man börjar

Grundförutsättningen för att börja med agility, är att hunden är färdigväxt (d.v.s. minst 12 månader gammal), att man har en bra grundlydnad på hunden, och att den är frisk. Om det är en ras med mycket höftproblem, kan det vara en bra idé att se så att höfterna är ok innan ni börjar. Om man börjar träna utan vår hjälp, så är skaderisken och risken för att hunden blir rädd för vissa hinder hög. Dessutom är det väldigt lätt att man lär in fel. Därför rekommenderar vi att ni går en grundkurs i agility för våra kunniga och utbildade agilityinstruktörer först.

De tre stegen

I Emmaboda har vi te kurser i agility – Grundkurs, fortsättning steg 1 och fortsättning steg 2. I grundkursen fokuserar vi nästan helt på att lära er hur ni ska lära hunden varje hinder. I fortsättning steg 1 förfinar vi hundens hindersäkerhet, och börjar även komma in på hur ni gör för att styra hunden I fortsättning steg 2, som man kan gå om och om igen, fokuserar vi huvudsakligen på förarna, och hjälper er utveckla ett system för att styra era hundar på bästa sätt.

Comments are closed.